Završeno 8. Međunarodno Hodočašće obitelji

I ove godine na hodočašću su sudjelovale obitelji iz Indije, Filipina, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Sve ukupno na hodočašću je bilo oko četri stotine ljudi od toga preko dvije stotine djece.

Hodočašće je započelo večernjim molitvenim programom kod crkve u petak, a nastavilo se pobožnošću križnog puta na Križevcu. U subotu u dvorani Ivana Pavla II hodočasnike je pozdravio i održao nagovor potkrijepljen životnim primjerima, fra Petar Ljubičić.
Ivan Lisak emotivno je svjedočio hodočasnicima o svom životu, te kako se borio kroz život s četvero djece nakon smrti supruge.
Ante Čaljkušić predstavio je ideju borbe za nerođene preko pokreta 40 dana za život.
Vidioc Jakov Čolo vratio se u mladost i posvjedočio hodočasnicima osjećaje onih prvih dana Gospinih ukazanja koje je imao kao desetogodišnje dijete.
Fra Marinko Šakota održao je nagovor na temu uzajamnog poštivanja supružnika u braku, te je predvodio obnovu bračnih zavjeta.
Čitav susret pjesmom je pratio slavljenički bend molitvene zajednice "Most Božje ljubavi" iz Mostara.
Za dodatno podizanje "atmosfere" pobrinuo se Luka Balvan.
U nedjelju zadnjega dana Hodočašća hodočasnici su na Podbrdu posvetili sebe i svoje obitelji Srcu Isusovu preko Srca Marijina. Povratkom s Podbrda hodočašće je službeno završilo, a hodočasnici su se puni Duha Svetiga, obnovljeni, sretno vratili kućama.

Sada kada pišem ovaj tekst u sitnim noćnim satima ne nalazim riječi kojim bih dovoljno mogao zahvaliti Bogu i Gospi na primljenim milostima koje smo kao hodočasnici primili.
Svi mi, iako umorni od života, obaveza, poslova, odgoja djece, našli smo se na hodočašću koje nije ponudilo odmor i uživanje našem tijelu, već nam je dalo mir i smisao našoj svakodnevnoj žrtvi.
I upravo te suze koje su tekle iz očiju roditelja nisu tekle zbog sažaljenja nad vlastitom sudbinom, teškoćama u životu, već zbog spoznaje i utjehe da je križ života na slavu Božju te na spas obitelji i duša roditelja i djece cijeloga svijeta.
Moram zahvaliti svim voditeljima autobusa koji su uložili dodatni napor i vodili hodočasnike bez ikakve naknade kao i bend koji je pjesmom uzvelicao ovo hodočašće. Također i Miljenku Mikiju Musa
koji dao sebe i prevodio hodočasnicima iz drugih zemalja, vlasnicima pansiona koji su nas primili za "kikiriki" te vlasniku "Croatia Busa" i "Div 4" koji su prevezli hodočasnike ispod svake cijene.
Razmišljam, zašto je Hodočašće obitelji tako uspješno, zašto rod rađa tridesetorostrukoa, šesdesetorostruko, stostruko, pa upravo zbog toga što svakome od nas zaduženih za organizaciju Hodočašća talenti nisu ostali zakopani, već upotrijebljeni i besplatno uloženi u spas djece i obitelji!
Pitam se, usprkos svom zlu koje se događa oko nas, ipak, ne živimo li mi u novom biblijskom vremenu gdje Bog i Gospa čine čuda preko " luda ovoga svjeta" i šire nadu i vjeru u bolje sutra i život vječni.
Ovo hodočašće obitelji, novi je pokret za spas čovječanstva koji je pokrenula Kraljica mira u Međugorju.
Gospo hvala ti za tvoju ljubav prema nama,
tvoja ljubljena dječica!